Column Eef Vonk

Vonk en Co 08-04-24

In juni 1970 begon ik als 16 jarige en net van school met mijn eerste officiële werkzaamheden bij ons bedrijf. Daarvoor was ik al regelmatig op het bedrijf te vinden want zowel kantoor als garage was achter ons huis gevestigd, midden in Lienden. Mijn werkzaamheden bestonden toen uit kantoorwerk, maar ook als bijrijder op de vrachtauto. Er werd toen veel voor Wehkamp vervoerd en een bijrijder was pure noodzaak. Ook werd er toen al volop witgoed vervoerd, o.a. voor het merk Marynen (vanaf 1963).

Langzaamaan werd dat ook steeds meer het specialisme van ons bedrijf en groeiden we mee met de verschillende witgoedmerken in Nederland, waaronder Zanussi die Marynen had overgenomen. Mijn vader was altijd erg goed in de sociale contacten en kon heel goed overweg met de directieleden van Zanussi en Marynen. Eén van die leden vertrok naar Miele en vroeg ons om de
distributie voor dat merk te gaan uitvoeren, dat was in 1980. Vanaf dat moment ontstond er een forse groei in de witgoedbranche en kreeg Vonk steeds meer naam in dit segment. Ook andere merken vroegen Vonk om de distributie op ons te nemen en zo werden de verschillende concurrerende merken in de auto’s samengevoegd.

Deze column zou veel te groot worden om alles te vertellen wat er is gebeurd in al die jaren, maar er zijn natuurlijk altijd gebeurtenissen die er uit springen. Allereerst natuurlijk het huwelijk met Henny in 1980 die daarmee ook gelijk tot medewerker bij Vonk werd gebombardeerd. Zeker ook de geboorte van Stephan en Mandy zijn hoogtepunten en is het ontzettend mooi dat zij nu de aandelen hebben overgenomen. Hoogtepunten zijn onder andere de bouw van de verschillende magazijnen, beginnend in 1986 met de eerste vestiging aan de Vogelenzangseweg in Lienden en de uitbreidingen in 1990 en 1997. Maar zeker ook met de bouw van de huidige vestiging in Tiel die in 2009 werd gerealiseerd. Uiteindelijk heeft vorig jaar het magazijn in Lienden een forse facelift gekregen en een uitbreiding van de totale ruimte.

Ook dieptepunten hebben we gekend, zoals in 1995 de dreigende watersnood waardoor we met z’n allen uit de Betuwe moesten vertrekken. Magazijnen moesten leeggemaakt worden en op woensdagavond om 24.00 uur moest overal de stekker er uit. Met nergens meer verlichting werd er toen naar Vianen gereden waar we een aantal dagen hebben doorgebracht. Dat zal altijd op je netvlies blijven. Financieel hebben we ook moeilijke tijden gekend. Zowel begin jaren 80 als begin jaren 90 waren moeizaam en konden we ons hoofd maar net boven water houden. En natuurlijk kent iedereen wel de financiële crisis vanaf 2008 tot 2014, precies de periode waarin we verhuisden naar Tiel. Ook dat hebben we overleefd en konden we weer gaan denken aan uitbreiding met BSH in de gelederen in 2015. Voor mij en Henny zit de werkzame tijd er bijna op, maar Stephan en ook Mandy staan klaar om Vonk verder te dirigeren in de toekomst.

Link gekopieërd!