Een koninkrijk vol met witgoed

Vonk en Co 15-08-19


Familiebedrijf Vonk en Co in Tiel heeft een spilfunctie in de distributie van witgoed in ons land. In 72 jaar groeide de onderneming uit tot dé specialist in het vervoer van huishoudelijke apparaten. Een gesprek met vader Eef en zoon Stephan Vonk.


Het koningspaar heeft met eigen ogen kunnen zien hoe effectief elke dag weer 11.000 huishoudelijke apparaten vanuit Tiel door het koninkrijk wordt gedistribueerd. De kans is groot dat ook de oven, koelkast en magnetron rond het koninklijk kookeiland in Huis ten Bosch ooit via het distributiecentrum van Vonk en Co ten paleize is bezorgd.

Tekst: Gerard den Elt beeld: Matty van Wijnbergen, Design & Zo Lienden


Koninklijk bezoek Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten in mei het immense distributiecentrum van Vonk in de Betuwe, van waaruit circa twee derde van al het witgoed zijn weg naar de Nederlandse huishoudens en bedrijven vindt. Ze zagen daar de 73 laad- en losstations, de twee gigantische opslagloodsen met een oppervlakte van 42.000 vierkante meter en de enorme stellages met wasmachines, drogers, koel/vriescombinaties, kookplaten, afzuigkappen, stofzuigers enz. van circa 25 vooraanstaande merken.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima op visite bij Vonk en Co
Foto: Design & ZO Lienden


Enkele weken na het koninklijk bezoek zijn vader Eef (65) en zoon Stephan Vonk (34) er nog een beetje beduusd van. Stephan Vonk: “Dat maken we niet dagelijks mee. Er kwam een hele entourage mee in het gevolg van de koning en koningin. Het bezoek is anderhalve maand voorbereid.” Achteraf gezien is het bezoek hem erg meegevallen. “Tijdens zo’n bezoek merk je hoe geliefd ze zijn, en dan zie en snap je ook waarom. Heel gewone, fijne mensen.”

Eef Vonk vult aan: “De koning en koningin zijn heel benaderbaar en toegankelijk. Je probeert je van tevoreneen voorstelling te maken, maar in de praktijk verliep het als vanzelf en heel natuurlijk. Ze zijn heel ongedwongen.”

Stephan: “Dan zie je ook hoe professioneel ze zijn. Het koningspaar had zich goed ingelezen en voorbereid, was op de hoogte van onze problematiek en die van de hele sector. Ze weten echt wat er speelt.”

Koningin Máxima in gesprek met Stephan Vonk en Koning Willem-Alexander in gesprek met Eef Vonk
Foto: Design & ZO Lienden

Marktleider

Het koninklijk bezoek aan Vonk en Co was niet zonder reden. Ten eerste is de onderneming de draaischijf in de distributie van het witgoed in Nederland, maar deels ook in de Benelux. Ten tweede is het bedrijf als grote werkgever in de regio (200 mensen, van wie 165 in vaste dienst) nauw betrokken bij de opleiding van jongeren in de logistieke sector, al sinds het begin van de jaren ’90 van de vorige eeuw via STL (Sector Instituut Transport en logistiek). En daarnaast is Vonk en Co een sprekend voorbeeld van een succesvol familiebedrijf.

Tijdens zo’n bezoek merk je hoe geliefd ze zijn, en dan zie en snap je ook waarom. Heel gewone, fijne mensen

Dat Vonk en Co zou uitgroeien tot de marktleider in de distributie van witgoed is nooit een doel op zich geweest. Eef daarover: “Er is geen master plan, het is nooit een bewuste keuze geweest. We rolden via Marynen in het witgoed en van het een komt het ander. Van lieverlee zijn we gespecialiseerd.”

Dit artikel komt uit een uitgave van TVM actueel juli 2019

Link gekopieërd!